Amazon’da ki Ürünlerinize ve Reklam Kampanyalarınıza Nasıl Optimizasyon Yapabilirsiniz

Amazon'Da Ki Ürünlerinize Ve Reklam Kampanyalarınıza Nasıl Optimizasyon Yapabilirsiniz

Amazon’un Türkiye’de satışa başlayacağı haberini duyan herkes Amazon’da satış yapmanın ve para kazanmanın peşine düşmüş durumda. Hal böyle iken Amazon nasıl çalışır ve Amazon’da ki ürünlerimizi ve reklam kampanyalarımızı nasıl optimize edebiliriz; biraz açıklayayım istedim.

Amazon herkesin satış yapabileceği bir ortam. amazon.com‘da bireysel ya da kurumsal olarak hesap açıp satış yapmaya başlayabilirsiniz. Hal böyle olunca Amazon kapılarını herkese açınca Amazon’da satışlar düşündüğümüz kadar kolay gerçekleşmiyor.

Amazon’a ilk ürününüzü eklediniz ve satış gelsin diye bekliyorsunuz, ancak satış gerçekleşmiyor.. Üzülmeyin bu durum herkesin başına geliyor. Amazon’da o kadar çok ürün var ki diğerlerinden ayrılmak, ön sıralara çıkmak kolay olmuyor.

Amazon’da Ürünü Nasıl Optimum Şekilde Düzenler ve Optimize Ederiz?

Ürün reklamlarına değinmeden önce size ürününüzün içeriğinden bahsetmek istiyorum. 4 aşamada ürün içeriğini gözden geçirelim.

1. Öncelikle eklediğiniz ürünün açıklamalarını doğru ve eksiksiz olarak girdiğinizden emin olun. Zaten burada ki eksikleri ürün gösterim sayınızın fazla, ancak ürün satış işlemi az olduğu durumlarda anlayabilirsiniz.

2. Ürün fotoğraflarınızın gerçeği yansıtan ve ilgi çekici olan fotoğraflar olduğuna emin olunuz.

3. Fiyatınızın makul seviyede olduğundan, rakip ve pazar araştırması yapıp doğru fiyatı yazdığınızdan emin olun.

4. Kargo ücretinin absürt olmadığından emin olun. Amazon prime kullanıcılarına free shipping sağlarsanız (bunun için hesabınızın eligible olması gerekir) bu durum inanılmaz derecede satışlarınıza etki edecektir.

Bu 4 aşamadan yapmadıklarınızı yeniden gözden geçirip revize ettikten sonra product ads yani ürün reklamcılığı aşamasına ilerleyebiliriz.

Amazon’da Ürün Reklamcılığı

Amazon’da ürün arama yapıldığında ve ürünler listelendiğinde en üstte sponsored products yani reklam verilen ürünler yer alır. Burada CPC modeli işler yani Cost Per Click türkçeşiyle TBM Tıklama Başına Maliyet. Amazon’da bir den fazla reklam türü vardır ve sponsorlu ürününüzü birden fazla yerde gösterebilirsiniz.

Sponsored Product Ad Amazon Svkrwn

Amazon Sponsored Products

Amazon’da ürün reklamcılığı yaparken nelere dikkat etmeliyiz ve optimizasyonu nasıl yapabiliriz çok kısa 2 aşamada inceleyelim.

(Auto Targeted Campaigns) Otomatik Hedefleme Kampanyaları İle Başlayın

Kendinize ne kadar güvenirseniz güvenin ilk kampanyanızı auto targeted campaigns seçili olarak hazırlayın. Bırakın machine learning ile Amazon ürününüzü doğru bir şekilde hedeflesin. Eğer elinizde veriler ve raporlar varsa ya da daha önceden reklam çıktıysanız o verileri baz alarak kampanya hedeflemesi yapabilirsiniz. Ancak bu ilk kampanyanız ise otomatik hedefli yapmanızda fayda vardır.

Manuel kampanyalar seçtiğiniz ürünlere özel, anahtar kelimeler de dahil olmak üzere size muhteşem kontrol sağlar. Reklamlarınızı oluşturduğunuzda ürünlerinizi gruplara ayırarak manuel hedefli kampanyalar oluşturmanızı öneririm; yoksa alakasız bir anahtar kelime ürününüzü tetikleyebilir ve sonuçlarda gösterebilir. Örneğin cep telefonu satan bir mağaza yayınladığı reklamda ürünlerini gruplara ayırmazsa manuel kampanyada yer alan anahtar kelime hedeflemesinde diğer ürünlerin ya da varyasyonların (renk gibi) anahtar kelimesi ile eşleşebilir ve gereksiz gösterim ve CPC’ye neden olabilir.

Amazon’da ki anahtar kelime eşlemeleri AdWords’de ki gibi aynıdır. Neydi bunlar? Sıralı Eşleme, Geniş Eşleme ve Tam Eşleme. Buna ek olarak negatif anahtar kelime stratejisi AdWords ile aynı çalışıyor diyebilirim. Dolayısıyla geniş eşlemeli anahtar kelimeler ile kampanyalarınızı hedeflemeyin.

(Display Ads) Görüntülü Ürün Reklamlarınızı Rakiplerinizin Ürün Sayfalarında Gösterin

Ne kadar etik tartışılır ancak display ads methodu ile reklam yayını yaparken ürünlerinizi rakiplerinizin ürünleri sayfasında gösterebilirsiniz. Bu da doğru kullanıcıya doğru zamanda ulaşmanızı sağlayacaktır.

Product Display Ad Amazon Pcolu9

Amazon Product Display Ads

Bu rakip hedefli display ads’i ASINs numarası ile ya da belirli spesifik ürünü seçerek yapabilirsiniz. Bu reklam türü en agresif olanı diyebilirim.

Burada kullanıcıyı baştan çıkarabilmenin bir takım yolları vardır. Bunlardan en önemlisi fiyat, diğeri de ürün yanında ekstraları vb. gibi.

Amazon Neden Türkiye Pazarına Dahil Olmak İstedi

Öncelikle hükümetin alibaba.com ile işbirliği yapması durumu biraz ortalığı karıştırdı diyebiliriz. Türkiye online e-ticaret platformlarında satış hacmi olarak gelişmekte olan ülkeler listesinde üst sıralarda yer almaktadır. Bu durumda direk büyük ve global markaların dikkatini çekmektedir. Zaten hali hazırda hepsiburada, gittigidiyor, n11 gibi markaların Türkiye’de oluşu onlar için bir tehdit oluşturmuyor; çünkü bu global markalar insanların yurtdışına satış yapmasını sağlıyor. Bu sayede herkes dünyanın her yerine satış yapabiliyor ve bu da ülkeye döviz girmesini sağlıyor. Dolayısıyla ben Amazon, alibaba vb. market placelerin yani online ticaret platformlarının olması taraftarıyım ki ülkemize döviz girebilsin.

Amazon’da Sanal Mağaza Açıp Bu Durumu Fırsata Çevirebilir miyiz?

Diyelim ki kırsal bir yerde yaşıyorsunuz ve el emeği ile yapılan bir takım eşyalar görüyorsunuz,, işte vakit onları satın alma vakti.. Size bir örnek vereceğim: Konya’da bir müşterim vardı; ve sadece halı, kilim satışı yaparak aylık $5000‘dan fazla para kazanıyordu. Üstelik bu halıları Amerika’ya gönderiyordu. Satışı da etsy.com üzerinden yapıyordu. Ben ise etsy.com üzerinden müşterimin sanal mağazasını ve etsy ads hesaplarını yönetiyordum. Buna benzer o kadar çok örnek var ki.. Kısaca sizde bu tarz global markaları kullanıp yurtdışına açılabilirsiniz.

Bütünleşik pazarlama, reklam, yönetimi ve danışmanlığı ile ilgili hızlı bir şekilde fiyat teklifi alabilirsiniz.

E-posta Bülteni

Bültene abone olarak en son paylaşılan içeriklerden ilk siz haberdar olabilirsiniz.
İlgilendiğiniz içeriği bulabilmek için arama yapın.

Son Paylaşılan İçerikler

Tümünü Görüntüle
Abonelik
Bildirim
guest

1 Yorumlar
Geri Bildirimler
Tüm Yorumları Göster
Tuğba
Tuğba
5 yıl önce

Umarım Amazon Türkiye ile bizlerde satış yapabilir ve para kazanabiliriz. n11 gibi siteler çok kesinti yapıyor satıcı hesaplarından