Facebook Kampanya Objektifleri Hakkında Merak Edilenler

Facebook Kampanya Objektifleri Hakkında Merak Edilenler

Facebook Kampanya Objektifleri Nelerdir?

Facebook veya Instagram’da reklam yayınlamadan önce ilk yapılması gereken şey kampanya objektifinin seçilmesidir. Peki nedir bu kampanya objektifleri?

Reklam ve kampanya kurulumuna başlamadan önce Facebook ilk olarak sizden bir hedef türü seçmenizi istemektedir. Yani tam olarak bu reklam ve kampanyadan beklentiniz nedir? bunu bilmek istiyor Facebook.

Bu objektifleri üç ana kola ayırabiliriz. Birincisi, Awareness “Farkındalık – Bilinirlik”, ikincisi Consideration “Düşünme – Farkındalık”, ve son olarak ise en çok kullanılan ya da en çok duyduğumuz Conversion “Dönüşüm”.

Facebook Kampanya Kurulumu Objektif Seçimi

Facebook Kampanya Kurulumu Objektif Seçimi

Bunların her birinin farklı hedeflemeleri ve stratejileri vardır. Şimdi sırayla her birinin altında yer alan kampanya objektiflerine bir göz atalım.

Coca Cola - Awareness - Marka Bilinirliği Üzerine Ciddi Yatırım Yapan Bir Firmadır.

Coca Cola – Awareness – Marka Bilinirliği Üzerine Ciddi Yatırım Yapan Bir Firmadır.

Awareness

Brand Awareness – Marka Bilinirliği

Markaların kendilerini tanıtmak, ön plana çıkarmak ve ilgili hedef kitleye tanıtım yapabilmek için kullandığı kampanya objektif türüdür. En çok yapılan hata bu kampanya türünden satış beklemektir.

Peki reklam veren başka bir objektifi seçtiğinde marka bilinirliği olmuyor mu ? sorusunu duyar gibiyim. Burada bu objektifi seçmemizde ki tek amaç aslında raporlamadır diyebiliriz. Evet farklı bir kampanya objektifi seçtiğimizde de marka bilinirliğine yatırım yapmış oluyoruz ancak spesifik olarak farklı kampanya objektifinin marka üzerine olan etkilerini ölçümleyemiyoruz.

Bu kampanya objektifi ile birlikte markanın yeniden hatırlanma oranı gibi metriklere de ulaşabiliyor ve daha detaylı analizleme yapabiliyoruz. Markanın yeniden hatırlanma (Estimated Ad Recall or Estimated Brand Recall) gibi formüllerini ve hesaplama yöntemlerini merak ediyorsan şu linke göz atmanı öneririm.

Reach – Erişim

Bu kampanya objektifi ile daha uygun bütçelere maksimum sayıda kişiye ulaşabilirsiniz. Frequency rate yani sıklık sınırı oranın 1 olduğu 1 kişinin kampanyayı 1 kez gördüğünü düşünün. Amaç mümkün olduğu kadarıyla fazla sayıda yeni kişilere ulaşmak diyebiliriz. (Unutulmamalı ki frequency rate elle müdahale edebiliriz.)

Güzel bir case yapacak olursak, bu kampanya objektifini kullandığınızda web sitenizi son bir yılda ziyaret eden herkesi ve aynı zamanda Facebook ve Instagram sayfalarınızı beğenen takip eden herkesi exclude yani hariç tutarsanız daha faydalı olacaktır.

Büyük Araba Firmaları, Inşaat Ve Firmaları Ve Hastaneler Consideration - Farkındalık Tarafında Yüksek Bütçeler Ile Reklam Yayınlamaktadır.

Araba Firmaları, Inşaat Firmaları Ve Özel Hastaneler Consideration – Farkındalık Tarafında Yüksek Bütçeler Ile Reklam Yayınlamaktadır.

Consideration

En çok objektif bu kategori altında yer alıyor.

Traffic – Trafik

Adı üstünde trafik ile kullanıcıları web sitenize, mobil uygulamanıza, messenger’da sohbet sayfanıza yani bir hedefe yönlendirebilirsiniz.

Bu objektifin en çok kullanıldığı durumlara örnek verecek olursak. Mobil uygulamanızı indiren ancak kullanmayan kişilere bu kampanya objektifi ile reklam çıkabilir ve kullanıcıları uygulamayı kullanmaya yönlendirebilirsiniz. Aynı şekilde uzun süredir aktif olmayan kullanıcılar içinde bu kampanya objektifi tercih edilebilir. Amaç mümkün mertebede çok fazla sayıda kişinin hedefe yönlendirilmesi.

Engagement – Etkileşim

Çok fazla sayıda etkileşim almak için bu kampanya türü tercih edilir. Etkileşim olarak, paylaşılan postların beğenilmesi, yorumlanması, post olarak paylaşılan videonun izlenmesi, Facebook ya da Instagram sayfasının beğeni ya da takipçi olarak arttırılması, oluşturulan etkinliğin çok fazla sayıda kişiye ulaşması ve etkileşim alması için bu kampanya objektifi kullanılır.

En çok kurumsal firmalar bu kampanya objektifi kullanıyor diyebiliriz. Yaptıkları post paylaşımlarının daha fazla kişiye ulaşması ve etkileşim alması açısından.

App Installs – Uygulama İndirme

Mobil uygulama firmalarının en çok kullandığı kampanya türüdür. Bu kampanya objektifi ile hedeflediğimiz kişileri direk iOS ya da Android’de ki uygulama sayfasına yönlendirebilir ve mobil uygulamamızı indirmelerini sağlayabiliriz.

Bu kampanya türünü kullanabilmeniz ve mobil uygulamanız için reklam çıkabilmeniz için mobil uygulamanızı Facebook Apps’e kayıt etmeniz gerekmektedir. Facebook’da mobil uygulama kayıt ile ilgili detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

En çok oyun mobil uygulama firmaları bu kampanya türüne ve trafik kampanya türüne bütçe ayırmaktadır. Bu kampanya ile uygulamanızı çok fazla sayıda kişiye gösterebilir, indirim almasını sağlayabilirsiniz. Trafik ile de bu kullanıcıların uygulamanız ile etkileşime geçmesini sağlayabilirsiniz.

Burada en önemli konu ise eventlerin doğru kurulmuş olması gerekiyor. Uyguluma içi satın alımlar, uygulama etkinlik verileri vs. gibi doğru ölçümleme yapabilmek için tüm eventlerin doğru kurulmuş ve testlerinin eksiksiz yapılması gerekiyor. Aksi taktirde sadece para harcar durursunuz ve ölçümleme yapamazsınız.

Video Views – Vide Görüntüleme

Bu kampanya türü de yayınladığınız videoların çok fazla sayıda kişi tarafından görüntülenmesine yönelik oluşturulmuştur. Videonuz dört parçaya bölünerek yüzdelik dilimlerde kaç kez izlenmiş ve videonuzun markasına olan etkileri nasıl gibi metrikleri sütun ve raporlarda bulabilirsiniz.

Lead Generation – Potansiyel Müşteri Bulma

Türkiye’de en çok kullanılan kampanya türlerinden biridir. Yaptığınız hedefleme sonucu bu kampanya türü ile kullanıcıların iletişim bilgilerini direk alabilir ve sonrasında bu kişiler ile iletişime geçerek satışı gerçekleştirebilirsiniz. En çok B2B tarafta toptan satış ve ihracat firmalarının tercihidir. B2C de ise estetik, güzellik, inşaat vb. gibi sektörlerin en çok kullandığı kampanya türüdür.

Lead generation kampanya türünü kullanan herkes bence bir CRM sistemi de kullanmalıdır ki, gelen leadin performansını doğru ölçümleyebilsin ve arada lead kaybı yaşanmasın diye. Bununla ilgili daha önce yazdığım -MBS yani Messenger–based Sales Türkçesiyle “Mesaj Yöntemiyle Satış” yazımı okumak için tıklayın.

Messages – Mesajlar

Bu kampanya türü ile kullanıcıları direkt olarak WhatsApp mesaja, Instagram direkt mesaja (DM) ya da Facebook Messenger’a yönlendirerek oradan konuşma başlatabilir ve bu konuşma aracılığı ile satış yapabilirsiniz. Lead generation kampanya türünü kullanan bir çok işletme bu kampanya türünü de kullanmaktadır.

Avrupa da WhatsApp mesaj vb. reklamların yasak olmasından dolayı Avrupa da bu kampanya türü kullanılmamaktadır. Aynı şekilde Türkiye den kampanya açıp Avrupa da ki herhangi bir ülkeyi hedefleyip WhatsApp reklamı da kullanamazsınız.

Messenger kampanya türünde de kesinlikle bir CRM uygulaması kullanılmalıdır.

Trendyol Vb. E-Ticaret Firmaları Conversion - Dönüşüm Hedefli Kampanyalara Çok Ciddi Bütçeler Ayırmaktadır.

Trendyol Vb. E-Ticaret Firmaları Conversion – Dönüşüm Hedefli Kampanyalara Çok Ciddi Bütçeler Ayırmaktadır.

Conversion

Dönüşüm

Türkiye’de en çok kullanılan Facebook reklamları kampanya objektifidir. Özellikle dijital pazarlama da conversion ya da Türkçesiyle dönüşüm en çok duyduğumuz kelimedir. Dönüşüm, bir satış olabilir, bir hedefi gerçekleştirme olabilir; kısacası işletmemiz ile alakalı tüm KPI lar dönüşüm olarak kabul edilebilir.

Bu kampanya objektifini etkili kullanabilmemiz için Facebook Pixel’in web sitemize doğru yerleştirilmiş olması gerekmektedir. Aynı şekilde eventlerin doğru kurulmuş olması gerekiyor ki günün sonunda doğru ölçümleme yapabilelim.

Catalog Sales – Katalog Satışları

E-ticaret web sitelerinin en çok kullandığı kampanya objektifidir. Bu kampanya türünü kullanabilmeniz için katalog hesabınızı açmanız ve tüm ürünlerinizi buraya aktarmanız gerekiyor. Burayı Google’da ki “Merchant Center” gibi düşünebilirsiniz.

Bilindiği gibi Instagram Shopping artık Türkiye’de de aktif durumdadır. Instagram’da direk catalog sales kampanya türü ile ürün satışı hedeflenebilir.

Store Traffic – Mağaza Trafiği

Kullanıcılar fiziksel mağazamıza yakın iken bu kampanya türü ile oluşturduğumuz reklamlarımızı görür. Daha çok yemek firmaları bu kampanya türünde reklamlar oluşturmaktadır. Örneğin öğle yemeği saatlerinde bulunduğunuz lokasyonun etrafında ki restaurantları direk reklam olarak hesabınızda görmek gibi.

Tüm bu kampanya türleri ile ilgili danışmanlık ya da reklam kampanya kurulumu yönetimi konusunda destek istiyorsanız hemen bana ulaşabilirsiniz.

Bütünleşik pazarlama, reklam, yönetimi ve danışmanlığı ile ilgili hızlı bir şekilde fiyat teklifi alabilirsiniz.

E-posta Bülteni

Bültene abone olarak en son paylaşılan içeriklerden ilk siz haberdar olabilirsiniz.
İlgilendiğiniz içeriği bulabilmek için arama yapın.

Son Paylaşılan İçerikler

Tümünü Görüntüle
Abonelik
Bildirim
guest

0 Yorumlar
Geri Bildirimler
Tüm Yorumları Göster